Wat is een affiliate programma?


Een affiliate programma is een campagne die is opgezet door de adverteerder om een product of dienst te verkopen. Deze campagne wordt op een affiliate netwerk geplaatst en heet een affiliate programma.

Waar vind je een affiliate programma?

Je kan een affiliate programma vinden binnen een affiliate netwerk. Om programma’s te vinden moet je jezelf aanmelden bij een netwerk, zodat je toegang krijgt tot alle affiliate programma’s. Binnen zo een netwerk zijn talloze programma’s waarbij je jezelf kunt aanmelden.

Je hebt verschillende plekken waar je kunt zoeken naar affiliate programma’s. Het ligt er alleen aan welk soort programma je zoekt om te promoten op je kanalen.

Niet elk netwerk heeft de producten of diensten die passen bij jouw niche. Je zult dus jezelf moeten aanmelden bij verschillende netwerken om een beeld te krijgen van het soort netwerk.

Als je meer wilt weten over affiliate netwerken heb ik een blogpagina die uitlegt wat affiliate netwerken zijn, zodat je precies het verschil weet tussen de verschillende netwerken.

Wanneer is een affiliate programma goed?

Om te bepalen of een affiliate programma goed is moet je eerst weten wat een goed affiliate programma maakt. Het is aan de ene kant een afweging van gevoel en aan de andere kant moet je een paar dingen checken die een goed programma maken. Om een beter beeld te krijgen heb ik de voorwaarde voor een goed affiliate programma voor je uit geschreven, zodat je weet waar je naar moet kijken.

De voorwaarde van een goed affiliate programma

Als je zeker wilt zijn dat je jezelf aanmeldt bij een goed affiliate programma is het handig om een aantal voorwaarden te stellen. Je wil natuurlijk geen programma promoten die niet op tijd betaalt of niet goed omgaat met klanten. Als deze voorwaarden niet helemaal kloppen kan het zijn dat je het vertrouwen verliest bij je publiek, omdat je hun vertrouwen schaadt. dat wil je natuurlijk niet.

Om je een handje te helpen heb ik een kleine lijst die er voor zorgt dat je een goede indicatie kan maken bij het kiezen van een affiliate programma die je interessant lijkt.

Affiliate programma voorwaarden:

 • Kijk of het product past bij jouw website of publiek
 • Zoek uit of het product of dienst die je wilt promoten kwalitatief goed is
 • Leest de betalingsvoorwaarde van het affiliate programma
 • Zoek uit of het programma de commissies op tijd betaalt
 • Kijk naar referenties van het programma
 • Bepaal of je de commissies eerlijk genoeg vindt om het product te promoten
 • Probeer uit of de adverteerder snel reageert en netjes communiceert

Dit zijn een aantal van de basis principes voor een goed affiliate programma. Het opbouwen van een band met de adverteerder is erg belangrijk voor het vertrouwen in een product of dienst. Dat vertrouwen is belangrijk om te hebben bij de adverteerder, maar ook zeker bij het product

Welke soort affiliate programma’s zijn er?

Binnen affiliate marketing zijn er verschillende verticals die je kunt promoten. Binnen deze verticals is de variatie erg groot. Je kunt hierbij denken aan gokwebsite tot lead generatie voor een hypotheekmakelaar.

Als je kijkt binnen de bekendste affiliate netwerken hebben ze meestal product of dienst programma’s voor alledaagse dingen, zoals

 • Producten (electronica, audio, meubels etc.)
 • Software
 • Leadgeneratie programma’s
 • Email-submits
 • Diensten

Binnen deze verschillende vericals kan de variatie uitlopen tot honderden deelcategorieën. Je kunt voor bijna alles wat je wilt verkopen of promoten een affiliate programma online vinden.

Hoeveel commissie betaalt een affiliate programma?

Conversie percentages zijn de meest voorkomende vorm bij affiliate marketing. Gemiddeld betalen affiliate programma’s tussen de 5 – 30% commissie aan hun publishers.

Het bedrag van de commissie verschilt veel omdat het bedrag van de aankoop ook erg kan verschillen. Je kan voor het verkopen van hosting zomaar 50 euro per commissie krijgen, omdat de commissie dan bijvoorbeeld 40% van 125 euro is.

De andere kant van het verhaal is producten verkopen voor bol.com of Amazon. Zij hanteren een gemiddelde commissie van 6% per verkocht product. Als je hiermee een rekenvoorbeeld maakt kom je uit op een veel lager bedrag, omdat de productkosten op deze sites vaak laag zijn.

Als je veel geld wilt verdienen met affiliate marketing is het een goed idee om te kijken naar de commissie percentages. Je hebt namelijk programma’s die een hoge commissie betalen voor producten-diensten of leads.

Bij de start als affiliate marketeer heb je veel keuzes om te maken. Het is dan handig om te weten wat er allemaal binnen affiliate marketing te vinden is. Als je weer wilt weten over affiliate marketing kan je hier alles vinden.

Thomas

Hey, ik ben Thomas oprichter van Onlinegrowlab. Leuk dat je een kijkje komt nemen op de website. Als je vragen hebt stuur me dan een bericht via de contactpagina.

Recente berichten