Affiliate netwerken – wat zijn ze en wat kan je er mee?


Een affiliate netwerk is een platform die de brug legt tussen de adverteerder en affiliate. Op het affiliate netwerk staat verschillende affiliate programma’s waar een affiliate gebruik van kan maken.

Hoe werkt een affiliate netwerk?

Affiliate netwerken hebben een grote database met allemaal verschillende affiliate adverteerders en publishers. De affiliate adverteerders willen hun producten promoten via publishers. Hier komen affiliate netwerken van pas, want een affiliate netwerk heeft net als producten om aan te bieden, ook veel publishers die de producten willen promoten.

Awin is een van zo een affiliate platform in nederland. Mark walters was zo slim om te bedenken dat het makkelijker moet worden om bedrijven te koppelen aan affiliate marketeers. Hij heeft met dit idee een platform opgericht waar bedrijven zich kunnen aan melden. Een voorbeeld van die bedrijven is VidaXL. Dit bedrijf heeft de omzet met 100% laten stijgen in 2014 naar 2015. Dit laat zien dat Awin een grote speler is binnen de affiliate markt.

VidaXL heeft op Awin allemaal verschillende retail producten gezet in affiliate programma’s. Publishers kunnen op deze programma’s aanmelden en geld verdienen met hun affiliate link.

Awin regelt in dit geval de registraties van de conversies die worden gemaakt door de affiliate. Zij betalen op hun beurt ook de affiliate als het minimale uitbetaal bedrag van 20 euro is bereikt. Het enige wat je hoeft te doen is verkeer door de affiliate link sturen en zorgen dat je mensen zo ver krijgt dat ze iets op de pagina na de link kopen. Dan wordt de order via het affiliate netwerk gestuurd naar de adverteerder. Zij handelen de order dan af en jij krijgt betaalt.

Wat doet een affiliate netwerk?

Een affiliate netwerk is een platform met netwerken die bemiddeld tussen affiliate partners en adverteerders. Het affiliate netwerk regelt dat er producten staan op het platform om te promoten voor de partners.

Aan de andere kant zorgt het netwerk ervoor dat de adverteerder mensen krijgen die hun programma’s willen promoten, zodat zij ook geld verdienen aan het plaatsen van hun producten op het netwerk.

Wat kost het om aan te melden bij een affiliate netwerk?

Om je als publisher aan te melden bij een affiliate netwerk is gratis. Het kan bij sommige affiliate netwerken wel moeilijk zijn om toegelaten te worden omdat zij zeker willen weten dat de publishers betrouwbaar zijn.

Een affiliate netwerk wilt bijvoorbeeld niet dat er wordt aangemeld met een lege website of een kanaal die nog niet genoeg content heeft. Ze willen er zeker van zijn dat de mensen die door de affiliate links worden gestuurd goede klanten worden bij hun adverteerders, want daar verdienen hun geld mee.

Mag iedereen zich aanmelden bij een netwerk?

Iedereen mag zich bij elk netwerk aanmelden. Je moet alleen kunnen aantonen dat je een promotie kanaal hebt, zoals Youtube, WordPress, Pinterest of een andere vorm van doelgroep werving.

Als je affiliate marketing zonder website wilt doen moet je zorgen dat je jezelf aanmeldt bij een CPA netwerk. Hier maken ze gebruik van CPA marketing en is het niet altijd nodig om al een pagina te hebben waarop je kunt promoten, omdat je dan gebruik kan maken van paidadvertising

Welke affiliate netwerken zijn er?

Er zijn binnen affiliate marketing veel verschillende verticals die je kunt kiezen om in te promoten. Daarbij zijn er dus ook verschillende netwerken die speciaal voor deze verticals zijn op gezet. Als je praat over de meest bekende vormen van affiliate marketing netwerken, heb je het over ecommerce en digitale producten. Een aantal voorbeelden van zulke netwerken zijn:

O deze netwerken is het makkelijk om producten te vinden die verkocht moeten worden. De meeste producten die op deze netwerken staan zijn namelijk retail gericht. Je verkoopt dus werkelijk een product. Naast dit soort netwerken heb je ook ander soort netwerken. Die zich richten op een ander soort affiliate marketing. Namelijk CPA marketing. Deze vorm van marketing is gericht op acties in plaats van totale verkopen. Een korte uitleg van CPA marketing is bijvoorbeeld iemand laten sms’en naar een nummer. Als je het voor elkaar krijgt dat iemand een sms stuurt naar dat nummer krijg je 0,30 cent.

Je raadt het al. Het is natuurlijk makkelijk iemand naar zo een nummer te laten sms’en, daarom krijg je zo weinig betaalt voor die conversie. Maar er zijn ook nog andere vormen die veel meer betalen. Denk hierbij aan het aanmelden van mensen voor een e-maillijst. Je kunt 50+ euro verdienen per aanmelding en je hoeft dan niet eens iets te verkopen, daarom vindt ik CPA marketing ook een mooie vorm van marketing. Je hebt binnen CPA marketing allerlei verschillende affiliate netwerken. Hieronder heb ik een paar van die netwerken benoemd, zodat je een idee krijgt van de verschillen.

Hoe vind je goede affiliate netwerken?

Goede affiliate netwerken kun je vinden door te zoeken naar partner programma’s bij grote bedrijven je kunt hierbij denken aan .

 • bol.com
 • coolblue
 • wehcamp
 • paypro
 • daisycon
 • maxbounty (internationaal)
 • awin

Dit zijn voorbeelden van affiliate netwerken met een goede kwaliteit. Als je op zoek gaat naar affiliate netwerken kom je er snel achter dat er veel meer van dit soort netwerken zijn waarbij je jezelf kunt aansluiten.

Wat is de minimale uitbetaling bij een affiliate netwerk

Veel affiliate netwerken hebben een minimale uitbetalingsdrempel. De minimale uitbetaling voor de boven genoemde netwerken ligt gemiddeld op 50 euro.

Hou er dus rekening mee dat je niet direct je geld krijgt op het moment dat je een verkoop hebt volbracht met minder dan de minimale eis.

Gelukkig zijn de uitbetalingsdrempels niet hoog en kan je makkelijk meer verkopen en leads krijgen dan de minimale eis vraagt. Als je eenmaal een goed affiliate campagne hebt opgezet kan je er vanuit gaan dat je meer dan 5 sales gaat genereren als je er al één voor elkaar hebt gekregen met je verkeersbron.

Welke soort netwerken zijn er?

Er zijn verschillende soorten affiliate netwerken. Je kunt ze onderscheiden in de manier van adverteren. De verschillen zitten hem namelijk vaak in betaalde advertenties, ten opzichte van organisch verkeer.

CPA affiliate netwerken

CPA netwerken zijn speciaal ontworpen voor een bepaalt soort affiliate style. Je hebt namelijk op dit soort platformen meer affiliate programma’s die zijn gericht op SOI(single opt-in), DOI(Dubble opt-in) of email subscriptions.

Je krijgt bij deze programma’s betaalt om mensen een actie te laten uitvoeren. Denk hierbij aan

 • Het invullen van een formulier
 • Aanmelden op een nieuwsbrief
 • Een abonnement afsluiten
 • Iemand volledig door een funnel sturen

Als je nog niet veel weet over CPA marketing kan je de link bekijken om te leren wat deze vorm van marketing precies. Je kan zo zien of het wat voor jou is.

Click-to-sms netwerken

Dit soort netwerken zijn bedoelt om mensen te laten Sms’en naar een nummer om zo een abonnement af te sluiten of credits op te halen via hun telefoon nummer. De mensen die Sms’en krijgen dan de rekening op hun mobiel afschriften.

Bij deze manier van affiliate marketing heb je een manier nodig om zo goedkoop mogelijk, zoveel mogelijk mensen de link te laten zien. Het is de bedoeling dat je een grote doelgroep bereikt waarvan je weet dat er mensen tussen zitten die zullen gaan sms’en.

Omdat het zo makkelijk is om mensen te laten sms’en naar zo een affiliate link is de uitbetaling erg laag. Denk hierbij aan 0,35 cent een sms. Het klinkt inderdaad als weinig, maar ik heb hier zelf 400 euro mee verdient door gebruik te maken van betaalde advertenties.

E-commerce affiliate netwerken

De laatste in de lijst is e-commerce. Deze netwerken zijn het meest bekend en jij zult ze zeer en zeker ook wel kennen. Een e-commerce netwerk is een netwerk waar ze fysieke producten verkopen.

Jij kunt je op jouw beurt aanmelden bij zo een netwerk en partner worden. Als je partner bent geworden krijg je toegang tot hun hele catalogus.

Je kunt in principe het hele assortiment verkopen die hun ook aan hun klanten aanbieden.

Thomas

Hey, ik ben Thomas oprichter van Onlinegrowlab. Leuk dat je een kijkje komt nemen op de website. Als je vragen hebt stuur me dan een bericht via de contactpagina.

Recente berichten