Wat is een affiliate link


Een affiliate link is een link die wordt gebruikt om conversies te volgen binnen een affiliate programma. Elke affiliate link heeft zijn eigen unieke URL, zodat de conversie word toe geschreven aan de juiste affiliate.

Als je een affiliate campagne gaat draaien en je aanmeldt bij een affiliate programma krijg je een affiliate link die je kunt gaan gebruiken. De link die je kunt gebruiken ziet er bijna hetzelfde uit als een webadres. Het enige verschil tussen een affiliate link en een webadres is dat er een unieke code aan de URL zit vast geplakt, zodat de adverteerder weet die voor die klanten heeft gezorgd.

Hoe krijg je een affiliate link?

Je kan een affiliate link krijgen door je aan te melden bij een affiliate netwerk of bij een affiliate programma van een groot bedrijf.

Een affiliate netwerk heeft hele lijsten met affiliate programma’s die je kunt gebruiken voor je website of socialmedia kanaal. Wanneer je jezelf aan meld bij een van die programma’s krijg je voor elk programma een aparte affiliate link die je kunt gebruiken voor promotie.

Als je niet wilt werken met een affiliate netwerk kan je ook direct werken met een adverteerder. De adverteerder geeft je dan de affiliate link die je kunt gebruiken op je website. Wanneer je direct werkt met grote adverteerders hoef je niet bang te zijn dat je conversies niet worden geregistreerd want je werkt dan met hun systemen, bijvoorbeeld het systeem van bol.com/affiliate of coolblue.nl/affiliate. Bij hun kun je jezelf simpelweg aanmelden en kan je de links kopiëren wanneer je scrolt door de catalogus.

Hoe ziet een affiliate link er uit?

Je kan een affiliate link herkennen op meerdere punten:

  • “Ref=” attribuut in de URL
  • Een lange code achter de URL
  • of een tekst met Affiliate
Voorbeeld van een affiliate link

Hoe werkt een affiliate link?

Een affiliate link werkt door een code aan het einde van een webadres te plaatsen die uniek is voor de affiliate. Als bezoekers op de link klikken worden ze door de link gestuurd naar website van de adverteerder. De bezoeker die heeft geklikt op de de link krijgt een persoonlijk bezoekers nummer toegewezen door middel van cookies.

Het nummer dat de bezoeker heeft gekregen wordt geregistreerd samen met de unieke affiliate code achter de URL van de pagina. Hierdoor weet de adverteerder welke bezoeker door de link is gekomen en van welke affiliate hij of zij af komt.

Door het taggen van de bezoekers en die te koppelen aan de affiliate link kan er worden bij gehouden hoeveel conversies de klant heeft gemaakt. Hierdoor kan bepaald worden hoeveel de affiliate verdient in commissie.

Hoe gebruik je een affiliate link?

Om een affiliate link te gebruiken moet je eerst checken of de link actief is. Want zonder actieve link kan je geen bezoekers sturen naar de adverteerder. Je kan de link simpelweg in je browser plaatsen en checken of je op de gewenste pagina bent gekomen.

Als je dit heb nagekeken kan je de link kopiëren en een hyperlink maken van een stuk tekst op je website. Je kan ook de link plakken zonder er een hyperlink van te maken door de link gewoon te plakken waar je hem wilt hebben.

Naast je links gewoon in teksten plaatst of de link direct ergens onder een video of website plaatst, kan je ook een afbeelding gebruiken. Wanneer iemand dan op de afbeelding drukt gebeurt hetzelfde als wanneer iemand op een link klikt. Dit is dus ook een handige manier te gebruiken voor je affiliate links

Waar plaats je een affiliate link?

Er zijn veel verschillende plekken om affiliate links te plaatsen. Je moet alleen we strategische plekken uitzoeken om je links in te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan knoppen op je blogpagina’s na een recommendatie van een product of dienst.

Het is verstandig om te kijken wanneer mensen genoeg informatie hebben om geïnteresseerd genoeg te zijn om eventueel over te gaan tot een aankoop. Ik heb hieronder een aantal plekken waar je een affiliate link kan plaatsen zodat je een idee krijgt over waar deze ongeveer moet komen.

  • Onder aan de pagina na een call to action
  • in de tekst wanneer je praat over het product of dienst
  • Onder een video waarin je verteld waar je het product of dienst kan aanschaffen
  • in een knop onder een afbeelding die uitlegt wat voor product het is
  • In een stap-voor-staptutorial die verwijzen naar gebruikte producten of diensten

Ik hoop dat je genoeg kennis het opgedaan over het plaatsen en gebruiken van links om je eigen affiliate programma’s succesvol te maken. Heb je vragen of mis je iets in deze pagina, laat dan een reactie achter om de pagina te verbeteren. Als je wilt weten wat er allemaal binnen affiliate marketing te vinden valt kan je hier alles lezen over affiliate marketing

Als je meer relevante sites zoekt die gerelateerd zijn aan affiliate marketing kan je hier kijken. Affiliate-marketing-nederland

Thomas

Hey, ik ben Thomas oprichter van Onlinegrowlab. Leuk dat je een kijkje komt nemen op de website. Als je vragen hebt stuur me dan een bericht via de contactpagina.

Recente berichten