Affiliate partner – wat is het en hoe wordt je er een


Een affiliate partner is een veel gebruikte term binnen affiliate marketing. Het is een synoniem voor publisher. Publishers zijn affiliates die aangemeld zijn bij een partnerprogramma van een bedrijf (ook wel de adverteerder genoemd) voor het promoten van producten.

Wat is een affiliate partner?

Een affiliate partner is iemand die een samenwerking heeft met een bedrijf. Dit bedrijf heeft een partnerprogramma opgezet waar affiliaties zich voor kunnen aanmelden.

Affiliate parners worden ook wel gewoon affiliates genoemd. De term partner wordt er aan toe geschreven om dat er een samenwerking wordt opgesteld tussen de publisher(affiliate) en adverteerder.

Een publisher is op een affiliate netwerk niet automatisch partner van de producten die worden gepromoot. Dit komt omdat je wel partner bent van het affiliate netwerk, maar niet van de bedrijven die de campagne plaatsen op het affiliate netwerk.

Er zijn verschillende affiliate partnerprogramma’s waaruit je kunt kiezen. Om Je een duidelijk beeld te geven bij wat een affiliate partner is heb ik hieronder een voorbeeld van zo een programma.

Kijk bijvoorbeeld naar het partnerprogramma van bol.com. Om spullen van Bol.com te verkopen kan je jezelf aanmelden bij het bol partnerprogramma. Hiermee krijg je toegang tot alle producten die op bol.com staan.

Op die manier kan je al die producten promoten op je eigen website met een affiliate link.

Wat is een affiliate partner programma?

Misschien heb je nu al een klein beetje een beeld bij een partnerprogramma. Het partner programma is natuurlijk het programma waar de affiliate zich voor aan kan melden.

Een affiliate partnerprogramma is een marketingstrategie die wordt opgezet door een bedrijf om publishers te verzamelden die hun producten willen promoten tegen betaling in commissie.

De bedrijven die partnerprogramma’s opzetten willen meer klanten genereren zonder daar zelf marketing capaciteit voor te gebruiken. Ze kunnen door het programma gebruik maken van alle affiliates die het zien zitten hun producten te promoten op eigen kanalen.

Een partner programma kan veel verschillende vormen hebben. Denk hierbij aan een affiliate programma van bol.com waar je fysieke producten promoot, ten opzichte van een tool als SEMrush die puur digitaal is en maar één product heeft.

Hoe wordt je een affiliate partner?

Om affiliate partner te worden kan je jezelf simpelweg aanmelden bij een programma die jou leuk lijkt en bij je kanaal past. Er zijn talloze programma’s waar je uit kunt kiezen om een goede keuzen te maken voor jouw situatie.

Voor het aanmelden bij bedrijven moet je wel op een aantal punten letten. Denk hierbij aan:

 • Toelatingseisen
 • Minimale uitbetaling
 • Minimale verkopen aantallen
 • commissiepercentage

Wanneer je partner wilt worden bij een partnerprogramma is het niet per sé nodig al deze punten te voltooien om aangenomen te worden, maar ik raad het wel aan kom te doen.

Het enige wat wel noodzakelijk is om rekening mee te houden zijn de toelatingseisen.

KvK-nummer

Sommige partnerprogramma’s willen dat je een KvK-nummer hebt om je aan te melden bij hun programma’s. Een kvk wordt mee bedoeld dat je een bedrijf bezit die je kunt gebruiken voor affiliate marketing.

Meestal staat dit in de toelatingseisen geschreven, maar je komt er vaak al snel achter wanneer je jezelf aanmeldt. Bij het aanmelden krijg je een aanmeldingsformulier te zien. Hierop staat vaak vermeld dat je een Kvk-nummer moet hebben of een bedrijfsnaam moet invullen met een BTW-nummer.

Toelatingseisen voor affiliate partner programma’s

De meeste partnerprogramma’s hebben bepaalde toelatingseisen. Zo voorkomen ze dat er affiliates producten promoten op kanalen die niet in lijn staan met hun bedrijfsimago.

Het kan per programma erg verschillen welke toelatingseisen er zijn. Je wordt bij de een veel sneller aangenomen dan de ander. Je moet dus voor je jezelf aanmeldt bij een programma altijd goed de toelatingseisen lezen, zodat je de kans om aangenomen vergroot.

Welke affiliate partnerprogramma’s zijn er?

Er zijn een aantal affiliate programma’s die worde gebruikt door de meeste affiliates. Hieronder heb ik een lijst gemaakt van de meest gebruikte affiliate programma’s, zodat jij ook gebruik kunt maken van die programma’s.

 1. Bol partnerprogramma
 2. Coolblue
 3. Wehkamp
 4. Amazon
 5. Alberthein
 6. Ikea
 7. Leenbakker
 8. Mediamarkt

Dit zijn de grootste affiliate partnerprogramma’s die je kunt gebruiken voor je kanalen. Er zijn nog veel meer verschillende programma’s waarbij je jezelf kunt aanmelden.

De programma’s die hierboven zijn vernoemd zijn voornamelijk fysieke producten. Als je meer houdt van digitale producten kan je op Google makkelijk een zoekopdracht uitvoeren met “partnerprogramma digitale producten”. Je vindt dan meerdere blogs die je vertellen over affiliate programma’s van digitale producten.

Thomas

Hey, ik ben Thomas oprichter van Onlinegrowlab. Leuk dat je een kijkje komt nemen op de website. Als je vragen hebt stuur me dan een bericht via de contactpagina.

Recente berichten