Affiliate marketing – Alles uitgelegd


Affiliate marketing beginnen doe je met deze blogpagina. Je kunt in dit artikel alles vinden over affiliate marketing. Je kunt hieronder vinden hoe je affiliate marketing moet starten, wat het is en hoeveel het kan verdienen. Dus, wacht niet langer en zoek je onderwerp uit.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van marketing, waarin je producten of diensten promoot van andere bedrijven in ruil voor een commissie.

Affiliate marketing kun je dus zien als een soort doorgeef luik. Je zorgt ervoor dat je een doelgroep bereikt die in de niche ligt waarin je wilt gaan starten. Je plaatst dan affiliate links op je verkeersbron die passen bij je doelgroep, zodat mensen die geïnteresseerd zijn in die niche iets kopen via de links.

Een voorbeeld van een affiliate pagina is een “top 10 beste headsets pagina”. Hierin worden alle headsets duidelijk beschreven en kun je kiezen voor een specifiek model. Als je hebt gekozen en klikt op de koop knop op de pagina wordt je doorgestuurd naar een andere pagina waar je het product kunt kopen. De link waar je dan op hebt gedruk is een affiliate link. De website maker verdient geld om het moment dat iemand dat product koopt op de uiteindelijke website van de adverteerder.

Affiliate website voorbeeld
Hierboven kun je zien dat dit een affiliate website is. De website ranked op de zoekterm “top 10 headsets” en staat nummer 1. De website is niet van Coolblue, maar de link om te kopen wijzen daar wel heen. Hierdoor kan je zien dat dit een affiliate website is. Deze mensen verdienen dus geld op het moment dat je via de link iets koopt op Coolblue.

Je kunt affiliate marketing gebruiken voor verschillende soorten businessmodellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan e-commerce. Als een retailer producten op de website heeft en meer verkopen wilt genereren of een nieuwe doelgroep wil aanspreken die hij of zij nog niet bereikt, kan de retailer gebruik maken van affiliate marketing. De retailer zorgt dan dat zijn producten in een affiliate programma komen te staan, zodat nieuwe affiliates kunnen reageren op zijn affiliate programma en gebruik kunnen maken van de affiliate links.

Naast e-commerce heb je ook de verkoop van bijvoorbeeld cursussen, software en leadgeneratie. Je kunt voor elke niche een bedrijf vinden die past bij jouw website of doelgroep.

Welke bedrijven maken gebruik van affiliate marketing?

Bol.com affiliate programma dashboard

Je vraagt jezelf nu misschien af, welke bedrijven maken gebruik van affiliate marketing? Dat is een hele goede vraag, maar het antwoord is te lang om op te schrijven door de grootte van het aanbod, want er zijn talloze bedrijven die gebruik maken van het affiliate marketing model. Om je toch een duidelijk inzicht te geven in hoeveel dit aantal is ga ik een aantal grote bedrijven opnoemen. Maar eerst…

Volgens Forrester: 81% van de 151 leidinggevende adverteerders(bedrijven) uit de Verenigde Staten, hebben in een studie laten weten dat ze content maken voor affiliate marketing. 11% zegt dit te gaan toepassen in de nabije toekomst. 6% is het afgelopen jaar gestart met affiliate marketing. 3% heeft geen intentie iets te gaan doen met affiliate marketing in de toekomst.

Dit betekent dat 81% van de bedrijven in de VS alleen al doen aan affiliate marketing. De groei van de markt is in deze studie maar liefs 11%, wat een goede indicatie is voor de potentie van affiliate marketing voor jou. Affiliate marketing is 52% gegroeid in 2015.

In 2019 was de affiliate markt waarde 6.4 biljoen dollar en is in 2020 gegroeid naar 6.8 biljoen dollar.

Dit is dus een behoorlijk bedrag. Je begrijpt dus dat veel bedrijven hier gebruik van willen maken en willen mee liften op het succes. Een aantal van de bedrijven die een affiliate programma hebben zijn:

 • Coolblue
 • Bol.com
 • Amazon
 • Mediamarkt
 • Wehkamp
 • Decathlon

Dit zijn maar een aantal bedrijven die affiliate programma’s hebben. Er zijn nog veel meer bedrijven die direct werken  met affiliates. Een kleine zoekopdracht op Google onthult een heel scala aan bedrijven, dus zoek er een uit waar je van denk “Dit wil ik wel promoten” en meld je aan.

Hoe werkt affiliate marketing?

De werking van affiliate marketing

De meeste affiliate marketeers maken gebruik van een website voor affiliate marketing. Zij werven een doelgroep naar de website en plaatsen affiliate links op de pagina’s die worden bezocht. Hierdoor worden de bezoekers door gestuurd naar een andere website waar zij een aankoop kunnen doen voor het product dat werd gepromoot op de website van de affiliate marketeer.

Je moet dus om commissie te genereren met affiliate marketing bezoekers krijgen naar affiliate links. Jij bent namelijk de schakel tussen de bezoekers en de affiliate adverteerder.

Om geld te verdienen met affiliate marketing moeten de bezoekers klikken op jouw affiliate link, zodat ze worden gezonden naar de website van de affiliate adverteerder. Eenmaal hier belandt moet er daadwerkelijk een aankoop worden gedaan om een commissie te ontvangen. Als de klant je affiliate link niet gebruikt, maar wel een aankoop doet op de adverteerders website krijg je geen commissie. Het is dus bij het draaien van een affiliate campagne belangrijk dat je controleert of je links werken.

Als de klant je affiliate link niet gebruikt, maar wel een aankoop doet op de adverteerders website verdien je geen geld.

#tip

Als de klant wel een aankoop heeft gedaan op de website van de affiliate adverteerder, wordt er een conversie geregistreerd. De conversie wordt aangegeven door de affiliate adverteerder aan het affiliate netwerk. Hierna zend de adverteerder automatisch het geld naar het affiliate netwerk. Dit belandt dan in jouw account binnen het netwerk.

Wat zijn affiliate netwerken?

Affiliate marketing flow

Affiliate netwerken zijn platformen die de affiliate marketeer en de adverteerder bij elkaar brengen. Een affiliate netwerk bemiddelt tussen de adverteerder en publisher en regelt ook de infrastructuur voor het volgen van de conversies.

Een aantal voorbeelden van affiliate netwerken zijn Daisycon en Awin. Dit zijn twee van de grootste affiliate netwerken van Nederland. Op de platformen staan duizenden affiliate programma’s die zijn geplaatst door echte bedrijven. De bedrijven die de programma’s hebben geplaatst op een van deze platformen willen een commissie betalen in ruil voor een aankoop, lead of actie. De prijzen voor de conversie variëren van enkele centen tot honderden euro’s.

Bedrijven registreren bij Daisycon en Awin om partner te worden, zodat ze gebruik kunnen maken van de vele affiliate marketeers die gebruik maken van deze platformen.

Is een affiliate netwerk nodig?

Een affiliate netwerk is niet nodig om te beginnen met affiliate marketing. Je kunt direct contact met een bedrijf opnemen om te vragen of ze een affiliate programma hebben. Zo kan je een op een met een bedrijf werken zonder affiliate netwerk.

Zoals hierboven uitgelegd kan je ook bij Bol.com, Coolblue en Wehkamp starten met affiliate marketing. Deze bedrijven hebben een affiliate systeem zodat je binnen enkele klikken kunt beginnen met je campagne.

Wat zijn affiliate programma’s?

Affiliate programma

Affiliate programma’s zijn programma’s die worden opgezet door bedrijven om nieuwe klanten of leads te genereren. Je kunt affiliate programma’s zien als verschillende producten die worden vrij gegeven voor een promotie-campagne.

Als je via een affiliate netwerk een link wilt krijgen die gebruikt kan worden op je website of social media kanaal, moet je jezelf aanmelden bij een affiliate campagne op een netwerk. Zo een campagne kan verschillende affiliate programma’s voor hetzelfde bedrijf bevatten die je kunt promoten.

Er zijn in affiliate programma’s 4 verschillende partijen betrokken dit zijn:

 • De klanten/bezoekers
 • De adverteerder/merchant
 • De affiliate/publisher
 • H et affiliate netwerk

In een affiliate programma wordt gebruik gemaakt van alle partijen. Dit gaat als volgt: De klanten volgen de links op de website. De merchant verkoopt de producten op hun website. De affiliate plaatst de links op de website. En het affiliate netwerk zorgt ervoor dat de conversies worden geregistreerd en uitbetaalt aan de affiliate.

Wat zijn affiliate links?

Affiliate links zijn URL’s met een uniek stuk code aan het eind van de websiteadres. De links zijn gekoppeld aan het account van de affiliate, zodat de conversie word geregistreerd op naam van de publisher.

De links zien er niet veel anders uit dan een normaal webadres, behalve dat de links langer zijn dan normaal.

Als je wilt weten wat affiliate links precies zijn, hoe ze werken en waarvoor je ze kunt gebruiken, heb ik een ander artikel die dieper in gaat op al deze punten. Hier kun achter de vraag wat is een affiliate link? En alle bijbehorende onderdelen komen.

Hoeveel verdien je met affiliate marketing?

Affiliate marketing geld verdienen

Gemiddeld verdien je 6% per verkoop. Het conversiepercentage van een website is 2%. Dus per 1000 bezoekers kopen gemiddeld 20 mensen. Een product van 100 euro leverd dan 120 euro op.

Dit is niet het enige wat je verdient! Je kunt namelijk ook advertenties draaien op je website. Gemiddeld krijg je per 1000 advertentie views 18 euro, dus dit kan je ook bij de verdiensten rekenen. Als je per maand 10.000 bezoekers naar je website krijgt verdien je minimaal 1380 euro per maand.

Niet schrikken! 10.000 bezoekers per maand lijkt veel en het is een lange weg, maar het is zeker haalbaar als je jezelf er toe zet. Met een simpel rekensommetje kun je zien dat het eigenlijk best mee valt.

Rekenvoorbeeld: “Stel je doet je zoekwoordenonderzoek en kijkt alleen naar zoektermen die gemiddeld 300 paginaviews per maand hebben. Dan kan je simpelweg 10.000/300 doen en dit zijn het aantal pagina’s die geschreven en gerankt moeten worden om 1380 euro per maand te verdienen. Dus het aantal pagina’s komt uit op 33. Als iets ruimer rekent omdat je nog niet genoeg ervaring hebt en 50 pagina’s maakt, heb je dat bedrag ruimschoots overschreden.”

Hoe lang duurt het voordat je geld verdient met affiliate marketing?

Google analytics ranking

Wanneer je gebruik maakt van SEO voor affiliate marketing duurt het gemiddeld 9 maanden voordat je content rankt op de zoekmachine. Dus als je 50 pagina’s klaar hebt in 1 maand verdien je geld bij maand 10.

Dit is een vereenvoudigt antwoord omdat je te maken hebt verschillende factoren binnen de ranking via SEO. Je moet bij het schrijven van artikels weten wat het aantal verkeer per pagina ongeveer gaat zijn. Je kan dan met het geschatte verkeer berekenen wat je eventueel ( indien je op pagina 1 belandt) zou kunnen verdienen.

Gebruik een keyword tool om een zoektermen-onderzoek te doen

#tip

Om achter het aantal verkeer te komen voor je website heb je verschillende tools die je kunt gebruiken. Een recommandatie die ik zelf ook gebruik is ahrefs. Je kunt deze tool gebruiken voor het zoeken van winstgevende en makkelijke zoektermen.

Wat is een affiliate website?

Een reviewsite kieskeurig
Kieskeurig.nl is een typische affiliate site

Een affiliate website is een website waarin je gebruik maakt van affiliate links via affiliate programma’s. Een affiliate website heeft verschillende formats, zoals een blog, reviewsite en vergelijkingssites.

Een blog voor affiliate marketing

Een blog gebruiken als affiliate is een veel voorkomende strategie. Je kunt een blog zien als een website met een verzameling van verschillende artikels die geschreven worden door de beheerder of ingehuurde schrijvers.

Je kunt in een blog makkelijk gebruik maken van affiliate marketing omdat je praat over alle verschillende onderwerpen binnen je niche. Als je een blog over een bepaalt onderwerp maakt kun je uitbreiden naar verschillende deelonderwerpen die relevant zijn aan dit hoofdonderwerp.

Over die deelonderwerpen kun je dan artikels gaan schrijven om bezoekers naar je website te krijgen. Omdat een artikel vaak een lijst, how to, review of informatie format heeft praat je vaak over producten of diensten van bedrijven die je hebt onlangs gebruikt hebt of aanbeveelt.

Nu je hebt geschreven over de producten en diensten van die bedrijven kan je jezelf aanmelden bij hun affiliate programma. Je kunt dan van hun productnaam of dienst een hyperlink maken op je website. Zo staat je affiliate link gekoppeld met hun programma en kan je verkeer sturen door de hyperlink om geld te verdienen.

Een affiliate reviewsite

Als de niche die je gekozen hebt veel te maken heeft met producten, is het misschien verstandig om een reviewsite te maken als affiliate strategie. Je kan dan reviews gaan schrijven over producten die je zelf leuk vindt of waar je veel over weet.

Je kan als je WordPress gebruikt, themes en plugins downloaden die speciaal voor reviewsites zijn gemaakt. Met de plugins en themes kan je review sterren toevoegen en product recommandaties maken op je website in de vorm van productlijsten.

Het is verstandig wanneer je een reviewsite maakt dit enigsinds te combineren met een blog, zodat je mensen via je blog ook door kunt sturen naar je review pagina’s.

Als je toch besluit alleen een reviewsite te gaan maken is het belangrijk dat je binnen een kleine niche blijft. Hierdoor bouw je topical authority op en kom je hoger in de zoekmachines.

Vergelijkingssite voor affiliates

Vergelijkingsite voor affiliates

Mensen zoeken vaak vergelijkingen via Google of andere zoekmachines op. Het is daarom ook een goede techniek om je website in te richten als vergelijkingssites. Je kunt dan op de vergelijkingenspagina’s affiliate links plaatsen. Als mensen een keuzen hebben gemaakt gebruiken ze jouw affiliate links om het product te kopen.

Het gebruiken van een vergelijkingssite voor affiliate marketing is een goede manier om veel geld te verdienen als het je lukt om te ranken in Google. Het is namelijk behoorlijk lastig om een vergelijkingssite op te zetten omdat er veel concurentie in deze branch zit.

Het is belangrijk om bij een vergelijkingssite een goede strategie toe te passen op de producten die je wilt gaan vergelijken. Je wilt namelijk zeker weten dat de producten die je vergelijkt genoeg potentie hebben om te kunnen ranken op Google.

Affiliate marketig zonder website

Je kunt ook affiliate marketing zonder website beginnen. Deze manier werkt op een andere manier omdat je niet je website gebruikt om mensen te sturen naar je affiliate links. Je gebruikt namelijk andere verkeersbronnen om mensen over te laten gaan tot actie.

Er zijn een aantal manieren die je kunt proberen om te starten zonder website. Een aantal van die manieren zijn:

 • Email marketing
 • YouTube
 • Pinterest
 • Landingspagina’s
 • Instagram
 • Directlinking
 • Forums

Hierboven zijn een aantal manieren benoemd om te starten met affiliate marketing zonder website. Je moet op deze platformen ook genoeg werk leveren om publiek te vinden. Zorg er voor dat je jezelf richt op waarde creëren voor je doelgroep, zodat zij je links willen gaan gebruiken.

Hoeveel kost het om affiliate marketing te beginnen?

De kosten voor het starten van een affiliate website zijn gemiddeld 30 euro per maand. De kosten liggen aan de webhosting service, domeinnaam en WordPress pakket. De kosten voor hosting kunnen variëren samen met het WordPress pakketten en domeinnaam.

Als je van plan bent een affiliate website te beginnen moet je rekening houden met een aantal basis kosten. De kosten voor hosting lopen van 5 tot gemiddeld 30 euro per maand. Het verschil tussen de prijzen is voornamelijk het aantal opslagruimte, kwaliteit en de snelheid van de server. Verder zijn er nog jaarlijkse kosten voor het beheren van een domeinnaam. Deze kosten zijn niet hoog en liggen tussen de 1 en 10 euro per maand voor een .com extensie. Als laatste heb je het WordPress pakket. Deze pakketten liggen tussen de 2 tot 5 euro per maand.

Zoals je ziet zijn het geen hoge bedragen en is het houden van een website voor affiliatemarketing goed te doen.

Voor affiliate marketing via youtube heb je met nog minder kosten te maken, want het maken van een youtube kanaal is gratis. Het enige waar je rekening mee moet houden bij het maken van een youtube kanaal voor affiliate is de kosten voor video productie.

Je kan video’s schieten met je telefoon en ook de microfoon van je telefoon gebruiken. Denk er wel bij na dat dit op de lange termijn niet handig is, want de kwaliteit van je video’s worden hierdoor ook minder. Hou er dus rekening mee dat een eventuele investering in een videocamera, belichting, microfoon en editing software wel nodig is om een goede kwaliteit video te maken. Dit geld hetzelfde voor social media.

Hoe begin je met affiliate marketing?

Starten met affiliate marketing

Je kan beginnen met affiliate marketing door je aan te melden bij een affiliate programma. Dit kan binnen een affiliate netwerk of direct met een adverteerder zijn.

Laten we eens kijken welke mogelijkheden we hebben om te beginnen met affiliate marketing, zodat je kunt kiezen welke richting je op wilt.

Hoe maak je een affiliate website?

Hier boven heb je de verschillende soorten affiliatesite formats gezien die je kunt gaan maken. Het enige wat je nodig hebt om zo een website te beginnen is een domeinnaam, hosting en WordPress ( of een ander platform).

Om een website te maken kan je simpelweg een zoekopdracht naar alle benodigdheden Google doen. Je zoekt een provider uit die je website kan hosten en koopt daar dan direct een domeinnaam en WordPress bij.

Als je dit nog nooit gedaan hebt is het verstandig eerst een aantal pagina’s te bezoeken voordat je een beslissing neemt. De kwaliteit, prijs en gebruiksvriendelijkheid van de providers verschillen erg veel. Je wilt je website waaraan je een jaar of 2 hebt gewerkt niet op een slechte provider hebben, toch?

Wanneer je website live is kan je content gaan maken voor de deelonderwerpen binnen je niche. Hiermee haal je bezoekers binnen en kan je de affiliate links plaatsen op de pagina’s om geld te verdienen.

Nu blijft er nog één stuk van de puzzel over. Hoe krijg je affiliate links?

Als je de blog in ze geheel hebt gelezen weet je waarschijnlijk dat je jezelf aan kunt melden bij affiliate netwerken om mee te doen aan een affiliate campagne. Binnen het netwerk haal je de links op. Die kan je dan weer plaatsen op de website op logische plekken.

Affiliate marketing met YouTube

youtube logo voor affiliatemarketing

Als tweede optie heb je youtube waarin je affiliate links kunt gebruiken. Je moet bij deze strategie video’s maken voor youtube en zorgen dat je kijkers gebruik maken van de affiliate links onder je video.

Hoe je affiliate marketing kan beginnen via youtube is eigenlijk hetzelfde als via een website. Het enige verschil is dat je een kanaal moet aanmaken waarop je de content moet gaan posten. Als je naar youtube toe gaat kun je een kanaal aanmaken om video’s op te plaatsen.

Zorg ervoor dat je consequent minimaal 1 video per week op je kanaal plaats om op te vallen in het algoritme van youtube. Als je dit een jaar lang gedaan hebt heb je 52 video’s waaronder je affiliate links kunt plaatsen. Dit zal meer dan genoeg zijn om een klein begin te maken als affilate.

Wat is CPA marketing als affiliate

Cpa marketing is een vorm van affiliate marketing waarin je betaalt krijgt per actie(conversie). Cpa staat voor cost per action en valt onder performance marketing.

Deze vorm van affiliate wordt vooral gebruikt bij betaalde advertenties, omdat je dan direct een ROI op je campagne terug ziet.

Je hebt binnen CPA marketing verschillende verticals om te promoten, zoals casino, sweepstakes, leadgeneratie en 18+ dating.

Bij deze vorm van marketing gebruik je vaak niet de traditionele platformen, zoals Facebook en Google. Het is wel mogelijk die platformen te gebruiken, maar het is meer gecompliceerd dan e-commerce of email subscriptions.

Als je meer wilt weten over cpa marketing kan je hier de blog lezen, wat is CPA marketing

Thomas

Hey, ik ben Thomas oprichter van Onlinegrowlab. Leuk dat je een kijkje komt nemen op de website. Als je vragen hebt stuur me dan een bericht via de contactpagina.

Recente berichten